Immerzív média technológiák kutatás-fejlesztése
Projekt adatlap

A megvalósítással kapcsolatos hírek az alábbi oldalon érhetők el:
Immerzív média technológiák kutatás-fejlesztése - Projekt hírek


Támogatási összeg: 490 144 650 Ft

Projekt azonosító: KTIA_AIK_12-1-2013-0072

Kedvezményezett: Pillar Európa Kutatási és Oktatási Nonprofit Kft.


Projekt leírás

A projekt keretein belül egy immerzívmedia alapú komplex technológiát dolgozunk ki a rendelkezésre álló digitális tartalmak tárolása, kezelése, és azokból többlet információ kinyerése érdekében. Így olyan megoldást tudunk adni, mely képes akár valós időben is kritikus vagy kiegészítő információkkal szolgálni a felhasználók számára. A kidolgozandó technológia felhasználási területe a művészeti és sportesemények közvetítésétől a precíziós szerelési munkákon át az életmentő orvosi beavatkozásig meglehetősen széleskörű lehet.

Az immerzívmedia tartalom előállítása, és az ahhoz történő hozzáférés támogatása a projekt alappillérei. A szorosan kapcsolódó technológiák kutatását követően fogjuk a pozíció meghatározás és a képalkotáshoz kötődő technológiák implementálása, különböző algoritmusok fejlesztése eredményeképpen komplex rendszerünket elkészíteni.

Az IM tartalom a különböző típusú kameráktól érkező képfolyamból, és az azt kiegészítő pozícióinformációs halmazból áll elő. A pozicionáláshoz olyan technológiák állnak rendelkezésre, mint az UWB, az ultrahang, valamint a giroszkópból és gyorsulásmérőből származtatott információk, melyek kiválthatják a drága infravörös szenzorrendszert. Amennyiben a helymeghatározáshoz használt technológiailag hibrid megoldást kiegészítjük a tér előzetes feltérképezésével, akkor képesek leszünk a felhasználó "követésére" az adott térben. Kidolgozzuk a beérkező digitális képi tartalom tárolási struktúráját, és megtervezzük az ezen adatokhoz való hozzáférést biztosító információközlő keretrendszert.

Megoldást kell adni az IM rendszerben rendelkezésre álló információk real-time módon történő hatékony megjelenítésére is. Kidolgozzuk a rendszer vezérléséhez szükséges vezérlési lehetőségeket: hang, szemmozgás, és kézmozgás alapú ember-gép interakciókat fogunk analizálni. Projektünk így magában foglal hardveres, szoftveres és algoritmusfejlesztési kutatásokat és fejlesztéseket egy hatékony IM alapú rendszer és szolgáltatás kidolgozása érdekében.Köszönjük a Magyar Állam támogatását projektjeink megvalósításához.